Bonnie Garmus: Lekcije iz kemije

Hrabrost je začetak promjene – a promjena je ono što smo kemijski dizajnirani učiniti. Zato kad se sutra probudite, obećajte si ovo. Nema više sputavanja. Nema više prihvaćanja tuđeg mišljenja o tome što možete ili ne možete postići. I nećete više nikome dopustiti da vas automatski svrstava prema spolu, rasi, ekonomskom statusu i vjeri. Žene, ne dajte da vaši talenti ostanu uspavani. Isplanirajte svoju budućnost. Kad se danas vratite kući, zapitajte se što ćete vi promijeniti. I onda se bacite na posao.

Obožavala sam svaku stranicu Lekcija iz kemije, svih preko četiristo, obožavala sam glavnu junakinju i sve sporedne likove, možda sam mrvicu više naklonjena jednom četveronošcu, ali svi oni, uz pregršt pametnih rečenica i uz pregršt dosjetki dali su ovoj knjizi oblik kojim me oduševila. Autorici skidam kapu na ovakvo odrađenom poslu, pa iako joj je ovo prvijenac, ipak je ona copywriterica koja je sve svoje znanje oblikovala u Lekcije iz kemije i njima poharala čitateljski svijet.

Elizabeth Zott tridesetogodišnja je samohrana majka, žena koja je svojom visinom i svojim stavovima gdje god se nalazila uvijek stršala. Iako su Lekcije u srži ljubavna i obiteljska priča, one su i lekcije iz feminizma.

Elizabethin put nije bio lagan, a sve samo zato jer je žena. Iako je znanstvenica, za doktorat joj se ispriječio muškarac kojega je pri pokušaju silovanja probola olovkom pa biva izbačena sa sveučilišta.

U institutu gdje se uspije zaposliti, muškarci su ti koji uzimaju zasluge za njezina istraživanja. Jedini put kad je pošlo pravim putem bilo je kad se zaljubila u jednako genijalnog muškarca, ali i to je toliko brzo završilo i nakon toga je ostala sama, bez posla, sa psom i djetetom na putu.

Za sve što je Elizabeth radila nikad joj nisu pripisane zasluge, a kako bi uzdržavala sebe i svoju malu obitelj spletom okolnosti postala je tv kuharica i taj posao lansirao ju je u orbitu slavnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, a sve samo zato što je bila svoja i nije se dala strpati u kalupe i slijediti pravila.

Neudana žena, samohrana majka, u hlačama i s javnim izražavanjem svojih misli, Elizabeth je brzo skupila simpatije žena i u svojoj kuharskoj emisiji naučila žene kuhanju, kemiji i feminizmu i iznad svega hrabrosti. Hrabrosti da se zauzmu za sebe i mijenjaju.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.