Peace Adzo Medie: Njegova jedina supruga

Elegancija stila pripovijedanja je ono po čemu ću pamtiti prvijenac Peace Adzo Medie. Pustolovina kroz moderan život u Gani na koju nas je povela kroz riječi mlade i simpatične Afi pustolovina je kroz koju prolazi velik dio žena, samo što je Afina zaista puna prepreka na koje ona nije bila posve spremna, ali je kroz sve njih prošla, s možda ponekom ranom, ali izašla iz njih kao pobjednica.

Samom prvom rečenicom teško je ne postati zainteresiran: ”Elikem se mnome oženio u odsutnosti; nije se pojavio na našem vjenčanju.” Već na nju su mi se obrve našle na pola čela, a pitanja kako, zašto i slična, iskakala jedno za drugim. Sekundu kasnije vraćam se na stranice knjige i podsjećam da se nalazimo u Gani i da su njihovi običaji sasvim drugačiji od naših i da sam tu zato što želim naučiti.

Afin brak je dogovoren brak, što i nije čak začuđujuća činjenica, a to sam naučila iz jedne druge knjige u kojoj se navodi da je na svijetu još uvijek više od 50% brakova dogovorenih. Uz to što joj je brak dogovoren i ona se treba udati za malo starijeg muškarca, on je ujedno bogat poslovni čovjek čija obitelj ga želi odvratiti od žene s kojom je trenutno, a koja njima ne odgovara i odvlači ga od njih. To je Afina nova uloga, vratiti Elikema u okrilje obitelji i postati njegova jedina supruga.

Afin ulazak u brak nije bio samo to, ona je ušla u poligamnu zajednicu kojih također u svijetu ima mnogo, i bilo je zadivljujuće čitati kako je navigirala kroz sve to u moderno doba u Gani kroz zastarjele običaje koji se poštuju i podrazumijevaju pod normalno. Nama možda nisu normalni, ali na afričkom kontinentu poligamija je prilično raširena.

Afi i ostale žene u knjizi portretirane su kroz različite nijanse, ali svaka od njih prolazila je kroz neku svoju borbu kroz pojedinačne situacije, a sve pod pritiskom društvenih situacija. Najdraži dio mi je kako su one rasle kroz sve te događaje i kako se svaka na svoj način izbori za ono što joj odgovara, a posljedično i za sebe.

Njegova jedina supruga nije samo priča o Afi i njenom braku, već je priča o jednoj zemlji, njezinim običajima, o klasnim razlikama, ali i o ženskoj snazi. I dok cijela priča nema ujednačen tempo, na trenutke je više zanimljiva, na trenutke manje, kao cjelina funkcionira odlično i kao cjelina od mene je dobila peticu zaista velikih dimenzija 😉 a kraj je ono što me dotuklo, ali u pozitivnom smislu te riječi, jer sam u kraju prepoznala još jedan ženski fiktivni lik za kojeg sam podjednako navijala, Peace je u Afi utkala jednako ženske snage, volje i mudrosti kao CoHo u Lily ❤

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.