Jo Nesbo: Kraljevstvo

Jo Nesbo zavladao je Kraljevstvom. Krajnje atmosferični roman, triler – drama je mali iskorak iz svijeta Harryja Holea, iako vjerujem da obožavatelji jedva čekaju nastavke tog serijala. Kraljevstvo je priča o dvojici braće, o obiteljskim tajnama, o obiteljskim sponama i o pitanju koliko su te spone jake.

Nesbo i ja nismo baš bff, imam vrlo kompliciran odnos s njegovim romanima i ne sjedaju mi baš najbolje. Njega kao osobu obožavam i druženje s njim u Zagrebu mi je jedno od ljepših sjećanja. Serijal o Holeu sam probala čitati u više navrata i u isto toliko navrata odustajala od njega. Na Kraljevstvo me malo trebalo nagovarati i već na samom početku sam htjela odustati zbog jednog čina, a oni koji su čitali shvatit će zašto ako spomenem da obožavam životinje. No nekako sam uspjela prijeći preko toga iako sam mu do zadnje stranice to zamjerala.

Roy i Carl braća su koja su živjela u planinskom gradiću, i dok je Roy cijeli svoj život proveo na imanju u vlasništvu obitelji, Carl je jedva dočekao priliku da pobjegne otamo. Svi su bili uvjereni kako se nikada neće vratiti, pa je time iznenađenje kad se vratio bilo još veće. A Carl se vratio pun samopouzdanja, sa suprugom pod rukom i velikom poslovnom prilikom. No Carl je nekad bio problematičan mladić i za sobom je palio mostove, a sad mu ipak treba pomoć ljudi.

No nije Carlov povratak jedina novost u gradu, stare tajne se malo pomalo otkrivaju i nisu baš bezazlene, pa iako je Roy uvijek bio tu da pomogne Carlu, sad s novim otkrićima i on počinje sumnjati u bratovu nedužnost i poveznicu s događajima iz prošlosti. S jedne strane Carl je njegova krv i zajedno su prošli kroz nezamislivo, no s druge strane Roya čeka budućnost, ona u koju nikad nije vjerovao jer mu je stalno izmicala. Kako odabrati?

Kraljevstvo je nakon sporog uvoda, roman maksimalno napete, ali razvučene radnje. Atmosfera je tmurna i teška, Nesbo je sve toliko raščlanio do u detalje da mi je na mjestima bilo krajnje naporno i dosadno, ali nakon nekoliko stranica ta silna opisivanja imala su smisla. Temelj cijele priče su obitelj i emocionalne traume te koliko one mogu utjecati na život.

Nesbo u cijeloj priči koristi mnogo opisa nasilja i ponekad mi je zaista bilo previše. Ne znam kako je u ostalim njegovim knjigama, ali meni to ponekad bude kontraproduktivno, takve stranice često prelistam. Kraljevstvo je sve u svemu dobar roman u kojem će sigurno uživati oni koje vole njegovo pisanje i kojima će biti idealan za prikratiti vrijeme do novog nastavka o Holeu. Ja čekam da napiše nešto čime će me oboriti s nogu, nešto gdje ćemo kliknuti na prvoj stranici i imam vjere da će se to i dogoditi 😉

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.