Ivana Delač: Japodinine muke

Japodinine muke steampunk je roman hrvatske autorice koja je radnju prigodno smjestila u najpoznatije okruženje, Hrvatsku naravno. Radnje smještene na početak dvadesetog stoljeća ovaj roman je triler i povijesni roman u jednome u kome se tipično žanru miješaju stvarni i izmišljeni povijesni događaji. Ivana Delač to je odradila toliko dobro da ako niste vrhunski poznavatelj povijesti mogli biste se zapitati jesu li neki događaji stvarni ili tek dio izmišljenog autoričinog svijeta. Bio je veliki gušt čitati ovu posebnu priču začinjenu jednako velikim i važnim događajima s početka dvadesetog stoljeća. A čitanjem Japodininih muka na svoje bi mogli doći i ljubitelji jedne i jedine Marije Jurić Zagorke koja je očito veliki uzor, ali i inspiracija autorici, te joj na nekoliko mjesta podjednako primjetno i neprimjetno odala počast.

Autorici koja je diplomirana psihologinja i profesorica psihologije Japodinine muke tek su jedna u nizu znanstvenofantastičnih djela, a u kojem je iskoristila svoje znanje, stoga su njeni likovi trodimenzionalni s moralnim kompasom koji nekad radi, a nekad se vrti unedogled.

Japodina von Reinhardt karlovačka je grofica koja je naslijedilu očevu tvornicu.  Pet godina nakon preuzimanja još uvijek grca u dugovima, dijelom zbog toga što možda iako sama sebi ne želi priznati ne zna baš sve, a velikim dijelom jer ipak je početak dvadesetog stoljeća i to što je žena na čelu tvornice joj ne pomaže, jer u ono doba iako su se promjene počele događati, bio je to još uvijek muški svijet, pogotovo za starije poslovne muškarce koji su teško podnosili promjene i napredak.

Kako bi spasila tvornicu, a i sebe i svoj ugled, Japodina oduči na Velikoj izložbi izuma u Zagrebu pronaći investitore. Iako svjesna ograničenja odlučna je u tome da pod svaku cijenu uspije. U tome će joj pomoći ugovor koji će sklopiti, a koji će njezinu tvornicu nakon nekoliko godina muke, opet vratiti među žive. Kako pitate se? I je li to uistinu tako jednostavno?

Zaista je, no neke stvari imaju svoju cijenu, i Japodina će to shvatiti tek nakon potpisivanja ugovora.

Početak dvadesetog stoljeća donio je velike i toliko željene industrijske promjene, ujedno je i bio vrijeme velikih noviteta i revolucije. Ne čudi što je autorica smjestila roman u to vrijeme jer ono samo po sebi je neponovljivo. A onaj zmaj koji se spominje i kojega se promovira, vrlo je neobičan, no nisam sigurna da će svima biti drag. Znam da meni nije.

Iako je na početku radnja poprilično spora autorica to nadoknađuje opisima, a jednom kad zagrizete, teško da ćete pustiti ovaj kolačić od knjige do samoga kraja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.