Recenzije

Malin Persson Giolito: Živi pijesak

”…glavna tužiteljica Lena Parsson, sigurna je da me poznaje. To joj se čuje u glasu. Svaka joj je riječ dragocjena. Podiže svoje riječi, jednu po jednu, na svjetlo. Tako je zadovoljna sama sobom. Uvjerena je da zna sve o meni, da zna tko sam ja i zašto. Da zna što sam učinila. Ne pokazuje prstom na mene, ali samo zato što i ne mora. Pogledajte Maju Norberg: ubojicu, čudovište, sjedi tamo!”

Ovim riječima obraća nam se sa stranica fenomenalnog pravosudnog trilera osamnaestogodišnja Maja. Djevojka kojoj se sudi za masovno ubojstvo u elitnoj srednjoj školi u Stockholmu.

Nakon vladavine psiholoških trilera s posve uvrnutim likovima jedan pravosudni s malom dozom psihološkog  pravo je osvježenje i toliko je dobar da je s pravom proglašen najboljim nordijskim i najboljim europskim krimićem za prošlu godinu. A ja uvijek prilazim nagrađivanima s rezervom jer rijetko koji je baš tako dobar 😉

Maja će nam svojim čvrstim glasom u prvom licu ispričati cijelu priču ne libeći se otkriti sve detalje kako bi nam dala uvid u sve što se događalo, a kako bi bolje shvatili zašto ona sjedi u stolcu kao okrivljenik dok su svi ostali mrtvi i nada se u postojanje prava i pravde i postoji li istina u onome da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

A njezina priča počela je davno, jer Maja je rođena u bogatoj obitelji, živjela je privilegiranim životom elite, pohađala dobre škole i uživala u luksuzu. Kulminirala je onoga trena kad je u njezin život ušao Sebastian, sin najmoćnijeg čovjeka Švedske i kad je njegov svijet progutao nju i sve što je ona do tog trena bila.

Pričajući nam priču unatrag kako bi shvatili što se dogodilo i zašto je ona jedina preživjela masovnu pucnjavu i postala osumnjičena za smrt svojih prijatelja, profesora i dečka Maja će nas odvesti na nekoliko mjesta. Na luksuznu jahtu Sebastianovog oca, u učionicu u kojoj se dogodila pucnjava, na organizirane tulume tinejdžera prepune droge i seksa, u stockholmska predgrađa u kojima žive imigranti, u zatvorsku samicu, u djedov dom i u dom gdje je živjela s obitelji. Odmatat će svoju priču polako, skidajući joj slojeve, kako bi i mi bili dio porote. Neki će je osuditi odmah, neki nakon pola priče, a neki će saslušati do kraja i donijeti svoj sud. No iako je ona jedina osumnjičena, u sudnici se ne sudi samo njoj.

Persson Giolito je autorica koja je svojim perom iskoristivši jedan nasilan čin zasjekla puno dublje. U švedsko društvo koje bez problema može biti bilo koje drugo. U moderne probleme današnjice i kako se ljudi s njima nose. U politiku, u kulturu, u socioekonomske probleme svakom stranicom sjekla je sve dublje i dublje, polažući tako temelje ove priče.

Tko je i kad zakazao i iznevjerio ne samo Maju već i druge te je to dovelo do stravičnog nasilja? Kakav je to živi pijesak koji te uvuče i iz kojeg se ne možeš iskopati? Mnogo je tu pitanja, a odgovori su rijetki, ali u mračnoj svakodnevici glas Maje Norberg osvjetljuje i pokazuje na sve ono loše što se događa u današnjem modernom svijetu civilizirane multikulturalne Europe.

Prije nego je postala spisateljica na puno radno vrijeme Malin Persson Giolito bila je pravnica. Odmjerenost, prava riječ na pravom mjestu, dobri temelji dobre priče tek su neki od aduta koje je vrlo vjerojatno usvojila u svojoj prvoj karijeri, a sad ih koristi kako bi pred čitatelje iznijela priču. U ovom slučaju izvanrednu.

 

Nakladnik: Fraktura

Prijevod: Sandra Ljubas

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.